Дизайнерът на еврото не вярва в края му

Не трябва да очакваме скорошния крах на единната европейска валута. Това твърди австрийският график и дизайнер на евробанкнотите Роберт Калина, който през 90-те години на ХХ век разработи техния проект. Той смята, че перспективите на еврото не са чак толкова лоши, а проблемите са по-скоро в някои отделни страни.
“Според мен, крахът на еврото няма да се случи толкова бързо. Освен това, аз не вярвам това да стане и в дългосрочна перспектива”, каза пред “Дойче Веле” Калина. Спомняйки си създаването на еврото, Калина сподели, че е било необходимо да се откаже от портретите върху банкнотите. “Това беше една от най-важните идеи – да се предаде идеята с помощта на други символи”, отбеляза дизайнерът.
Той е убеден, че десет години след пускането в обръщение на еврото, “никой все още не измислил нищо по-добро”. “Доколкото ми е известно, Европейската централна банка вече работи над следващата серия банкноти, които ще имат същия мотив – мостове и арки”, добави дизайнерът. Той уточни, че главната цел на модификацията на банкнотите – това е защитата от фалшификации. Винаги трябва да сме една крачка пред фалшификаторите, добави Калина. Той посочи, че еврото се фалшифицира по-често, отколкото другите валути. Причината е в неговата привлекателност. “Както и с американските долари, така и с еврото можете да плащате в цял свят. Именно заради това, от една страна, е толкова сложна неговата фалшификация, а от друга – толкова интересна за фалшификаторите”, обобщи Калина.
Източник: Dir.bg

Rate article
Finansi.org