5 прости истини за парите, които всеки трябва да знае

1.Опитът да докажеш богатството си е най-бързият начин да обеднееш

Една от най-големите финансови грешки, които хората правят с достъпа до по-високо потребление, е перченето. Мнозина загинаха в тази битка за чуждо внимание, когато се хвърлят пари за неща, които са напълно ненужни на човек, само за да се разпръснат. Те не разбират простата истина: всички. Какви емоции ще предизвика скъпа спортна кола у хората? Да, красиво е, да, бързо, но това възхищение ще премине след няколко секунди, когато колата изчезне над хоризонта. И ако правите скъпи покупки само заради тази моментна завист на другите, тогава рискувате изобщо да останете без пари.

2. В това динамично ежедневие, не мислете много за пенсия, а инвестирайте разумно, още днес, за да си подсигурите старините

Най-вероятно няма да има пенсия в напреднала възраст и трябва да се научите как да инвестирате парите си, да се въртят, да работят във Ваша полза.

Това занимание може да ви се стори скучно, защото малко хора обичат да се занимават с числа, но това е едно от най-полезните умения в живота ви. Трябва да разберете възможно най-рано, че никой не ви дължи нищо, включително държавата, която съществува днес и може да не съществува утре.

Акции, облигации, благородни метали също не са 100% надежден актив, но компетентната инвестиция с диверсификация на средствата не само ще спести капитал, но и ще го увеличи. Вече, дори и да сте на 20 години, трябва да помислите за старостта си и да започнете да спестявате поне малко пари.

3. Богатството не е колко печелите, а колко можете да спестите

Повечето погрешно вярват, че да бъдеш богат означава да печелиш много пари и да си позволиш да харчиш колкото искаш. И това е грешка, защото този подход води до абсолютно същия резултат, който често се среща при необезпечени хора, които остават без пари седмица след заплатата си.

4. Ако искате да сте успешни, погледнете фалиралия

Когато искаме да бъдем успешни, четем литература или гледаме видеоклипове с интервюта на успешни хора, които са направили милиарди. И вярваме, че в това ще намерим вдъхновение, идея за успешен старт. Но в действителност това води до погрешни действия, защото всички тези истории за успех съответстват на грешката на оцелелия. Казано по-просто, виждаме всички тези богати хора и се опитваме да повторим пътя им, забравяйки, че 99% от хора като тях не биха могли да дойдат до светло бъдеще.

5. Парите са нестабилни

Малко хора гледат в бъдещето повече от един ден и повечето хора смятат парите за нещо като стабилна константа, нещо, което винаги ще бъде същото. Но не можете да знаете със сигурност какво ще се случи с валутите след една година. Важно е да разберете възможно най-скоро, че не можете да направите нищо по въпроса. Както пазарът реши, така да бъде. Ето защо не трябва да се стресирате прекалено или да се вълнувате от възходите и паденията, защото това е неизбежното състояние на свободния пазар.

Повечето забравят, че с пари могат да се купят не само стоки, които дават краткосрочно усещане за щастие, но и да се придобие нов опит, да се помогне на другите, което в крайна сметка може да доведе до дългосрочна възвръщаемост.

Съветваме Ви всеки ден да четете този сайт и по този начин ще подобрите финансовите си компетенции!

Източник: Блог на Павел Джунев

Rate article
Finansi.org