Винен туризъм – едно нестандартно изживяване

Виното открай време събира и разединява хората. Едни го считат за божествен еликсир, а други го заклеймяват като забранения плод. Противниците на виното просто трябва да отидат веднъж на винен туризъм и ще променят мнението си коренно. Предимството на консумацията на вино в регионите, в които то се произвежда е в това, че там човек може да опита оригинала. Без примеси, без ментета – просто вино, което се излива от бъчвите директно в чашите на дошлите да го дегустират туристи.

Който е тръгнал на винен туризъм с идеята, че постоянно ще се пие и ще се спи, много греши. По време на обиколките се посещават лозовите масиви, получава се изчерпателна информация за качествата на местните вина, а когато дойде време за храна, тези вина се опитват в комбинация с характерните за региона ястия. Това показва истинските качества на виното, защото местните знаят най-добре с какво върви най-добре тяхното вино.

Някои туристически обиколки по местата с традиции в лозарството и винопроизводството не са просто информативни. На туристите се предлага да влязат в лозовите масиви с работни дрехи и да свършат някаква работа в лозето – да режат, да окопават или да берат гроздето, като така придобиват представа как се прави виното и разбират, че това не  е лесна работа. Компетентен гид обяснява какво значение има разположението на лозето за качествата на произведеното вино. Това впоследствие ще им е от полза по времето на часовете за дегустация на вино.

Натрупал подобна информация, човек става много по-добър дегустатор и много по-добре разбира качествата на виното. Така когато седне в ресторант и му поднесат вино, той ще знае наистина дали е добро, а няма просто да клати глава и да се прави на разбирач. Друга полза от винения туризъм е, че това е едно много по-различно развлечение от стандартните туристически обиколки. Освен удоволствието от хубавата храна и вино, които съпътстват неизменно този тип пътешествия, човек се връща у дома си натрупал безценни знания, които ще му бъдат от полза в живота.

Източник: Hote.li

Rate article
Finansi.org