Как да изберем добър счетоводител?

Поверяването на финансите, касаещи Вашата компания не е просто нещо. Трябва да бъдете изключително внимателни. Предлагаме на Вашето внимание няколко съвета, които да Ви помогнат при избора на добър счетоводител.

Публикацията е насочена към тези младежи, които сега разработват “стартъп” и им предстои наемането на счетоводител.

И така, навсякъде около нас – било то по новини, вестници, онлайн издания, се споменава, че трябва да имате наистина добър счетоводител.

Често пъти счетоводителят намира най-правилното решение, тогава когато фирмата е в затруднение или управителята е в безизходица.

 

Ако сте в период на смяна на счетоводителят, или пък стартирате нова корпорация, то трябва да помислите за  качествата, които трябва да има един счетоводител.

Един добър счетоводител трябва да бъде:

• Точен. Данъчните и други отчети трябва да бъдат подадени навреме, за да се избегнат различни санкции. Ако това правило бъде нарушено, предприятието като цяло и по-специално счетоводителят могат да се окажат в много неприятно положение и преди всичко да допринесат до глоби и санкции;

• Отговорен. Работа като счетоводител означава отчитане на всичко  в предприятието, като се започне с молив и завършва със сгради и структури. Ако той пропусне грешка може да настъпи хаос;

• Образование. Задължително е счетоводителят да бъде образован, да притежава редица умения, да знае спецификите на дейността;

• Грамотност. Един добър счетоводител трябва да бъде в час с трудовото и данъчното законодателство. И работата за счетоводителя предполага, че той трябва да бъде уверен потребител на компютъра и трябва да знае да управлява успешно продуктите на Майкрософт (Ексел – най-вече);

• Да участва на събития. Често на събития биват представяни промени, новости, касаещи счетоводството като цяло. Важно е и счетоводителят да членува в различни счетоводни организации, за да има към кой да се обърне, в случай, че се наложи да разплита сложна ситуация.

• Гъвкавост. Друго ценно качество, което се оценява от работодателите. Добрият счетоводител трябва да може да намери компромис между държавните интереси и интересите на самото предприятие, така че всичко да е в рамките на закона. Това означава, че интелигентният счетоводител ще бъде в състояние да намери вратички в закона, които са от полза за предприятието, и същевременно да не  нарушават закона – това е много печелившо качество и става все по-търсено.

Е, съществуват още много качества, но по-горе представихме едни от най-важните.

Rate article
Finansi.org