Какви видове разводи има и какви са нужните документи

Разводите в наши дни са толкова често явление, че човек вече трудно може да се впечатли, когато чуе, че хора, които познава се разделят. На практика, поне две трети от браковете в даден момент приключват с развод (можете да научите повече на AdvokatBG.net).

Какви документи са необходими

За да се премине през процедура по развод (говорим за развод по взаимно съгласие) са необходими следните документи:

  • Документ, удостоверяващ вашата самоличност;
  • Заявление за искане на развод;
  • Свидетелство за сключен брак (в оригинал);
  • Акт за раждане на децата (само копия);
  • Проект на договор за разделяне на имуществото (ще бъде от голяма полза);
  • Проект по споразумение за издръжка (ще помогне за ускоряване на процедурата).

Колко вида разводи различаваме

В семейното право се разграничават два вида разводи. Това са съответно развод по взаимно съгласие и така нареченият развод по исков ред.

Между тях има доста големи разлики, като това може да засегне продължителността, цената и други.

Развод по взаимно съгласие

Разводът по взаимно съгласие притежава следните важни характеристики:

Доброволност – Съпрузите се споразумяват за развод и подават общо заявление пред съда, изразявайки волята си да приключат брака си.

Без вина – Този вид развод обикновено не изисква установяване на вина или виновност на някоя от страните. Споразумението е базирано на взаимното съгласие да се разтрогне бракът.

Бърз процес – Тъй като и двама съпрузи са съгласни с развода, процедурата може да бъде по-бърза и по-гладка, без дълги съдебни битки.

Разделяне на имуществото – Споразумението обикновено включва и разделение на общото имущество, поддръжка (ако е приложимо) и други съпътстващи въпроси.

Развод по исков ред

Разводът по исков ред се отличава със следните характеристики:

Съдебен процес – Един от съпрузите инициира процедурата, като подава иск пред съда. Този вид развод често включва спорове и обвинения от страна на единия от съпрузите.

Установява се вината – При съдебния развод често се търси кой носи вина и какви са отговорностите на страните за провала на брака. Един от съпрузите може да поиска развод поради вина на другия.

Съдебни разговори – Процесът може да включва съдебни разговори, изслушване на свидетели и други съдебни процедури, които водят до вземане на решение от страна на съда.

Продължителност – Съдебният развод обикновено изисква повече време и може да бъде по-сложен, особено ако има несъгласия по важни въпроси.

Кой вариант е за предпочитане

И двата вида разводи имат своите предимства и недостатъци, и изборът между тях зависи от конкретните обстоятелства на брака и преференциите на съпрузите.

Разбира се, разводът по взаимно съгласие е за предпочитане, но не и когато взаимното съгласие означава пълно капитулиране на една от страните.

Rate article
Finansi.org