Франц Йосиф – Кои са първите монети, в които да инвестираме?

Франц Йосиф е популярно име не само в сферата на инвестициите със злато и колекционерството на монети, но и в световната история. Тази личност е емблема за австрийския народ и до днес. В исторически план Франц Йосиф Първи продължава да бъде най-дълго управляващият владетел на бившата Австрийската Империя.

Съвсем не е случайно, че именно ликът на този император е изобразен на най-силно ценените и популярни златни монети, сечени в днешна Австрия. Познати още и като златни дукати, те са истинско съкровище за вашия финансов портфейл, но и за съвременните нумизмати. Нещо повече, конкретно тази монета все още е в обръщение в няколко разновидности. Ако искате да я притежавате и не знаете как да направите вашия избор, останете с нас и вижте нашите разяснения.

Какво е австрийски дукат?

Под термина „дукат“ се разбира златна монета. Австрийският дукат е златната монета, сечена от Австрийския златен двор. И до ден днешен дукатите от тази част на света се смятат за най-ценни не само заради своята изработка, но и заради максималното си съдържание на чисто злато.

Интересен е фактът, че първият дукат обаче не се появява на днешна австрийска територия. Родината му е Италия и по-конкретно Венеция. Векове наред обаче австрийските дукати са водещи в сектора. Още се разказва дори легендарната история за малкото момченце Волфганг Амадеус Моцарт, което по време на посещението си в Огледалната зала на двореца Шонбрун силно впечатлява херцогинята Мария Тереза и получава истински златен дукат.

 

Какви видове златни монети Франц Йосиф има днес?

Днес, не е нужно да сте музикален виртуоз, за да се сдобиете с 1 или 4 австрийски дуката Франц Йосиф. Точно така, тази монета има няколко разновидности. Те се отличават по своя грамаж, като най-популярна е тази от 1 унция. Разбира се, различните дизайни на дукатите с Франц Йосиф пристигат и със специфичните си дизайни.

Уникалното на четирите дуката с лика на великия австрийски император е това, че тя е вид възпоменателна монета. Той е изобразен в профил, но въпреки това изражението на лицето му излъчва автентичната сила, мъжественост и описваното в дебелите исторически книги чувство за справедливост.

В дизайна на златната монета Франц Йосиф присъства и герба на Австрия. Той е по-ярко изразен при четирите дуката, отколкото при единия. Освен новите издания, монетата 4 дуката Франц Йосиф има и тиражи от първите десетилетия на миналия век. Ако търсите инвестиция в злато от Limar24.bg, можете да попитате и за по-редки дукати, които както се досещате, обещават и по-висока доходност в бъдеще.

 

Как да направим правилния избор?

 

В случай че вече сте видели монетата, или сте останали впечатлени от казаното до тук било то за 1, или за 4 дуката Франц Йосиф, имайте предвид, че можете да я закупите свободно от вашия финансов брокер. Разбира се, вторият вариант е по-скъп, но освен за цената, е добре да помислите и за други фактори.

Ако купувате монетата като колекционер, със сигурност, ще искате по-емблематичното възпоменателното издание. Ако обаче правите подарък, е достатъчен жест да се спрете и на 1 дуката, като цената й след време, определено също ще се вдигне. Помислете добре каква е вашата цел – инвестиция или спомен и вземете правилното решение.

Защо златните дукати Франц Йосиф са толкова популярни и днес?

 

Златните монети с лика на Франц Йосиф продължават да са сред най-предпочитаният избор и за инвеститори, и за обикновени хора, търсещи идеи за подарък или ново попълнение в своята нумизматична колекция. Причините са много:

  • Австрийските дукати са сред най-силно ценените в световен мащаб;
  • Тези монети обещават добра доходност в бъдеще;
  • Те са и чудесен начин за съхранение на вашите спестявания по време на инфлация и финансови кризи, в каквито се намираме в момента;
  • Сравнително достъпни са и могат да се намерят лесно на пазара;
  • Имат изключителен дизайн, който впечатлява и хора без каквито и да е познания в сферата;
  • С високо съдържание на чисто злато са.

При избор на конкретна златна монета Франц Йосиф е препоръчително да се консултирате и с експерт, включително и на място в офиса на вашия брокер. Той най-добре ще ви даде насока за оптималния за вас избор.

Rate article
Finansi.org