Финансова грамотност

Финансова грамотност

Онлайн платформата Беден Богат представя на Вашето внимание Основни правила за финансова грамотност:

1. Харчете по-малко, отколкото печелите

През 1960 г. в Станфордския университет е проведен известният експеримент с маршмелоу. Учените предложиха парче маршмелоу на група деца. След това казаха, че ще ги няма за няколко минути, но ако децата могат да бъдат търпеливи и не ядат маршмелоу, ще получат още една хапка. В резултат на това само една трета от децата устояха на изкушението и получиха своята награда. През годините тези деца са показали по-високи нива на успех в много области на живота.
Способността да ограничавате желанията си и да спестявате пари е ключово умение за постигане на финансова свобода. Създайте си правило да спестявате поне 10% от доходите си всеки месец, все пак можете да живеете с останалите 90%, нали?
За какво е? В бъдеще можете да създадете пасивни източници на доходи на базата на този капитал, да попълните резервния фонд или да спестите пари за нещо скъпо.

2. Задоволете първо основните нужди

Когато се появи въпрос между „отлагане на тази сума за закупуване на апартамент“ и „отиване на шопинг в  чужбина“, какъв избор ще направите? Здравият разум повелява първо да се задоволи основната нужда от жилище. И едва тогава можете да положите всички усилия и да харчите пари за забавление и шопинг, било то в България, било то в чужбина.

3. Не правете спонтанни покупки

Тук е доста подходяща малка история на истински човек: „Веднъж бях в друг град и попаднах на огромен книжен пазар. Страстта ми към книгите е твърде голяма, за да остана там за час. И в резултат на това излязох с купчина книги. Не само, че затрудняваха придвижването, но и оттогава не съм чел нито един от тях. Сумата, разбира се,  не бе огромна,  но беше напълно безсмислена.
Ето още един факт за вас. До края на 2021 г. глобалният рекламен пазар ще достигне 625 милиарда долара. Знаете ли къде отива добър процент от тези пари? За да ви принуди да нарушите това правило и все пак да правите спонтанни покупки.

Начинът да избегнете това е да планирате разходите си. Правете свой собствен бюджет всеки месец. Маркирайте задължителните плащания (комунални услуги, транспорт, интернет, различни абонаменти и др.), средства за храна, развлечения и други категории.


4. Обмислете не само покупната цена, но и нейното съдържание 

Когато решавате за дадена покупка, помислете за скрити разходи, които не са включени в основната цена. Купуването на автомобил означава разходи за бензин, части, застраховка, поддръжка и т.н. Пътуването в чужбина означава не само заплащане на завършената обиколка, но и други разходи за сувенири, допълнителни екскурзии и форсмажорни обстоятелства. Обмислете този фактор и винаги планирайте бюджета си за поддръжка. 

5. Създайте си финансови резерви

Всяко държавно или частно предприятие има резервни средства в структурата на бюджета. Тяхното присъствие се дължи на непредвидимостта на света, в който живеем. Финансови кризи, загуба на работа, внезапно заболяване, съдебно дело от недоброжелател – всички тези “черни лебеди” могат моментално да изпразнят портфейла ви. Не забравяйте да създадете свой собствен личен фонд за непредвидени обстоятелства.

6. Проследявайте разходите си

Има три основни мистерии на живота: откъде идва прахът, къде отива и къде отиват парите. Е, поне един от тях можете да решите. Наблюдавайте разходите си в рамките на един месец и със сигурност ще откриете невероятни модели. И също така – много възможности за спестяване на пари.

Можете просто да събирате разписки и да записвате сумите в бележник или да използвате някое от мобилните приложения за управление на финанси. Нашият екип препоръчва Monefy – чудесно мобилно приложение.

Вижте всичките съвети от тук: https://www.bedenbogat.com/2021/11/finansova-gramotnost-10-osnovni-pravila.html

Rate article
Finansi.org