Извличане на криптовалути чрез копаене – съвети за начинаещи

Какво представлява изввличането на криптовалути през 2022: Защо имате нужда от него?

Американският макроикономист Хенри Манкиу даде следната дефиниция на термина пари: „Парите се предлагат да се считат за това, което хората признават като средство за плащане“. В настоящия период мненията на политици, икономисти и обикновени граждани по отношение на криптовалутата са разделени. Някои разпознават виртуалните активи като пари и ги използват активно при взаимни разплащания, а други нетърпеливо чакат (от 10 години) кога най-накрая ще се спука „сапуненият балон“. Каква е причината за скептичното, а често и открито враждебно отношение към цифровите валути? В консерватизма на човешката психология, предубедено отношение към иновациите и нежелание за големи промени. Основните аргументи на противниците на криптовалутите.

Виртуалните мрежи не могат да бъдат контролирани. Е, това е проблем, който засяга преди всичко властта. Контролът върху финансовата система е власт над света. Който иска да я загуби. А редовните икономически кризи, чиято основна причина са именно проблемите в банковия сектор, са проблем на обикновените хора.

Криптовалутите се използват за транзакции и финансиране, като нещата стават много бързо и със сравнително ниски такси. Редица западни експерти предполагат, че биткойн е проект на някакъв мощен мафиотски клан. Семейство Ротшилд или династията Ал Сауд? И защо трябва да изграждат отново финансовата система и така всичко е наред. Криптовалутата е изобретение на човешкия гений, създадено, за да извади човечеството от глобалната криза.

Аргументът срещу използването на криптовалути, който най-често се чува от гражданите. Криптовалутата не е пари, защото не можете да я докоснете и да я сложите в джоба си. Но традиционните пари съществуват и в електронна форма, а не само на кредитна карта. Платежни системи като “Qiwi” или “Perfect Money” дават възможност за извършване на покупки от компютър или мобилен телефон. Противниците на криптовалутите ще отговорят, че тези финансови активи се регулират от държавата и всеки може да „печата“ виртуални монети.

И сега стигнахме до разглеждането на основната, макар и далеч не единствена технология за създаване на нови блокове от виртуални монети за осигуряване на емисия, тя се нарича копаене на криптовалута. Съществуват и алтернативни методи за генериране на структурните единици на крипто платформата, като коване и ICO, но историята за тях е тема за отделна статия. В тази статия  ще се опитаме да обясним какво е копаене и как работи технологията на блокчейн на активи.

Как работи добивът на криптовалута с прости думи

Терминът “добив” е заимстван от английския език в буквалния смисъл (mining), който означава добив на минерали. Следователно набор от оборудване за генериране на блокове от криптовалута често се нарича сондажна платформа. На езика на блокчейн инженерите, добивът е поддръжка на функционалността на криптографска мрежа чрез създаване на блокове в блокчейн с помощта на компютърни технологии. Графичните процесори и устройствата с интегрална схема са най-подходящи за тези операции. Хората, които участват  с мощен хардуер в блокчейн са познати като “минюори”. “Миньорите” използват силата на компютърния хардуер, за да решат криптографско уравнение, което ще затвори блока.

Ето как изглежда блоковата хеш функция:

SHA-256 („Бързата кафява лисица прескача мързеливото куче“)= D7A8FBB3 07D78094 69CA9ABC B0082E4F 8D5651E4 6D3CDB76 2D02D0BF 37C9E592

Миньорът, който намери цифровия подпис, получава определено количество цифрови монети. Добивът на криптовалута гарантира целостта на блокчейн екосистемата, миньорите контролират движението на активи, защитавайки мрежата от двойно изразходване (двойно изразходване на активи). Накратко, всеки участник в системата е и собственик и  потребител, т.е. P2P. Представете си, система, при която всеки може да е собственик на банка, но и клиент на банка.

Всеки може да печата крипто пари, но няма да може да издава толкова монети, колкото иска. Като цяло нови монети се генерират не от самия миньор, а от програмния код и това се прави по предварително зададен алгоритъм. Собственикът на оборудването за крипто копаене е просто наемник, който върши работата по поддръжката на блокчейн екосистемата и получава заплата за това. 

Цялата статия прочетете тук: https://www.bedenbogat.com/2022/02/Izvlichane-na-kriptovaluti-chrez-kopaene-saveti-za-nachinaeshti.html

Rate article
Finansi.org